Dice throw 5(of6): demanding and tasteful premiere performance (Fredrikstad Blad)

“... Darya Katyba was a totally new and positive acquaintance for me…

 She has a lovely, high-trained and pleasant soprano voice. Unlike many sopranos, she also has an excellent text pronunciation…”

                                                                                                                by Stig Nilsson for Fredrikstad Blad

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         12.10.17

Here on: norwegian text

SPENNENDE KONSERT: Lars Henrik Johansen (cembalo, Sven Lundestad (gitar), Darya Katyba (sopran) og Kristine Rustad på viola da Gamba i Teglhuset i Gamlebyen tirsdag kveld.


 Av Stig Nilsson

Publisert:12. september 2017, kl. 21:27

Sopran Darya Katyba bestilte for to år siden en komposisjon av kantor Frank Tveor Nordensten, fordi hun viille gi en gave til byen i anledning byjubileet. Og i anledning tirsdagens urfremføring, var komponisten selv til stede i salen.

Byens musikalske fortid og samtid ble med fintfølt hell knyttet sammen i Teglhuset tirsdag kveld.

Det nye og vesle kulturlokalet i Gamlebyen egner seg fint til intimkonserter av denne typen.

Dessverre for både utøvere og opphavsmenn satt bare et tyvetalls tilhørere i salen, noe som straks forverrer jobben for de som skal fremføre tildels krevende verker.

Hver minste detalj blir svært tydelig, som en vanligvis knapt hørbar sprekk eller to i de høye partier fra sopranens side (Darya Katyba), litt for nølende og lavmælt spill på viola da Gamba (Kristine Rustad), og ørlite plunder i presisjonen mellom gitarist Sven Lundestad og Lars Henrik Johansen på cembalo.

Høyt nivå

Dette nevnt bare som smårusk. Konserten holdt et jevnt over høyt nivå, ikke minst takket være vår egen (og landets første) professor i klassisk gitar, Svein Lundestad - som leverte konsentrert og meget bra - enten det dreide seg om renessansemusikk eller samtidskomposisjoner.

Cembalist Johansen er en høyt utdannet og mye brukt musiker med mastergrader i både cembalospill og tidligmusikk fra henholdsvis Norge og Danmark, viola da gamba-utøver Rustad er til sammenligning ikke så erfaren, men er utdannet fra Toneheim og Bremen, har hatt flere, større oppgaver allerede. Hun fyller godt sin musikalske plass.

Russiskfødte Darya Katyba, bosatt i Fredrikstad, var et for meg helt nytt og positivt bekjentskap. Hennes fulle navn er Asgarda Darya Mykhailivna Katyba. Hun har en nydelig, velskolert og behagelig sopran. Til forskjell fra mange sopraner har hun dessuten en aldeles utmerket tekstuttale.

Spenn på 400 år

Renessansekomponistene engelskmannen John Dowland og italieneren Girolamo Allesandro Frescobaldi var to av de spennende opphavsmennene i Jubileumskonserten «Før og nå» - med et program som spente over mer enn 400 år, fra 1567 til 2017.

Sistnevnte var organist i Peterskirken i Roma, mens førstnevnte ikke bare var utøver på lutt, men spionerte i tillegg på danskekongen, og avla spionrapporter for dronning Elisabeth I av England. 

Slike andekdoter servert innimellom musiseringen, krydret konserten på en fin måte.

På programmet sto ellers verker av italienerne Claudio Merulo, greve Ludovico Guiseppe Antonio Filippo Roncalli, Claudio Monteverdi og Giovanni Pierluigi da Palestria.

Flott Trygve Madsen

Fredrikstadkomponisten Trygve Madsen skrev ikke for sang og gitar, men i 2016 arrangerte gitarist Sven Lundestad åtte av Madsens komposisjoner til dikt av Sigbjørn Obstfelder, ofte kalt modernismens skaper i Norden.

Noen av disse sangene ble fremført tirsdag kveld: «Barcarole», «Berceuse» og «Der blinker ei stjerner». Utsøkte innslag alle tre.

Hurra for Nordensten

Sopran Darya Katyba bestilte for to år siden en komposisjon av kantor Frank Tveor Nordensten, fordi hun viille gi en gave til byen i anledning byjubileet. Og i anledning tirsdagens urfremføring, var komponisten selv til stede i salen.

Musikken er satt til noe så sjeldent som et norsk dikt fra 1564, av teologen Halvard Gunnar Sund fra Sarpsborg.

Verket «Ex Oculo» ble helstøpt fremført, litt nervøst i første av tre deler, men i alt overbevisende. En spennende, pulserende og luftig komposisjon, et krevende verk for uvante ører, men definitivt med både interessant melodiføring, spennende harmonisering og smakfulle klanger.

Her bør noen prøve å få til en ny fremføring for et langt større publikum, for det fortjener både komponisten og utøverne.